Franciens Biografie

Franciens Biografie

Francien is bij het grote publiek echt doorgebroken met haar column in de Margriet. Haar katten zijn wereld beroemd! Lees snel verder wat ze nog meer heeft gedaan!

Het kind Francien
Francien van Westering, geboren en getogen in Bloemendaal, groeide op in een kunstzinnige omgeving. Haar opa was kunstschilder, haar moeder was binnenhuisarchitecte en haar vader was de componist, die o.a. liedjes van Annie M.G. Schmidt op muziek heeft gezet. (waaronder Dikkertje Dap en het Fluitketeltje.) Daarnaast was hij ook muziekjournalist voor de Haagse Post.
Als kind deed Francien niets liever dan tekenen en daar is tot de dag van vandaag niets in veranderd. ‘Tekenen is voor mij net zo belangrijk als eten en drinken. Ik word gewoon ziek als ik het niet kan doen’, zegt ze zelf.

Gerrit Rietveld Academie
Toen Francien naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam ging bestond er geen aparte illustratie opleiding. Toch was dat wat ze het liefste wilde; tekeningen maken bij verhalen – die ze later zelf zou gaan schrijven. Op de academie won ze een illustratiewedstrijd, uitgeschreven door de uitgever Andreas Landshoff. Op zijn verzoek maakte ze haar eerste internationaal uitgegeven prentenboek; Het vrouwtje van Stavoren. Ze werkte ook mee aan de Sprookjes van Grimm. (Lemniscaat).

Carrière
Na haar opleiding kreeg ze veel opdrachten voor diverse week- en maandbladen (Libelle, Margriet, Opzij.) Daarnaast maakte ze talloze boekomslagen voor diverse uitgevers. Na de geboorte van haar dochter Marte, werkte Francien steeds meer voor baby- en kinderuitgaves. (Ouders van Nu, Kinderen, Bobo, Donald Duck e.v.a.)
Het type opdrachten heeft een lange tijd parallel gelopen met de leeftijd van haar dochter, want na de kleuterboeken kwam de lagere schoolperiode met vele kinderboeken en educatieve uitgaven, gevolgd door talloze boekomslagen voor jongeren van 13 tot 18 jaar. Francien werkte in deze periode ook voor diverse jongerenbladen. (Viva, Yes)
Ondertussen maakte ze samen met o.a. Mies Bouhuys verschillende boeken waaronder. ‘Een boot in het koren’, Uitgeverij Landshoff (1977). Het boek is ook in het Duits uitgegeven.

Techniek en veelzijdigheid
Met het prentenboek ‘Boer wat zeg je van mijn kippen’, Uitgeverij De Kern (1984) heeft Francien haar unieke kleurpotloodtechniek verder ontwikkeld. In de meer dan honderd tekeningen heeft Francien haar fantasie de vrije loop gelaten – met verrassend resultaat. Ze verkocht vrijwel alle originele tekeningen van dit boek tijdens een tentoonstelling in de Bijenkorf.

Tijdens de jaren negentig stond haar werk in het teken van belangrijke opdrachten voor grote bedrijven (Bijenkorf, SNS-bank, Nationale Nederlanden, Mona, Whiskas) en opnieuw vele boekomslagen voor uitgevers in binnen- en buitenland.

Francien werkte regelmatig voor tijdschriften van uitgeverij Sanoma (Voorheen VNU/Geïllustreerde Pers). Haar veelzijdigheid blijkt wel uit de opdrachten die ze in de loop van de jaren heeft uitgevoerd; van tekeningen voor het kleuterblad Bobo tot illustraties van korte verhalen voor ‘Playboy’, en alles ertussenin.

De geboorte van de Creative Cat Lady
‘Bladendokter’ Rob van Vuure, destijds hoofdredacteur van Margriet, heeft Francien de kans gegeven om zich te specialiseren in haar favoriete onderwerp; dieren. Ze schreef en tekende 14 jaar lang elke week in de Margriet een column over de belevenissen met haar katten. De column ‘Franciens Katten’ werd al gauw zeer populair onder dierenliefhebbers en kreeg- en krijgt nog steeds – veel reacties. Al meer dan 25 jaar verschijnen er diverse producten met haar tekeningen. Franciens Kattenagenda staat al jaren in de top drie van meest verkochte agenda’s in Nederland. Ook zijn haar tekeningen terug te vinden op bijvoorbeeld blikken, serviezen, hout, textiel en diverse hobbyartikelen, zoals borduurpakketten en 3D knipvellen.

Katten deskundige
Francien is door de vele publicaties over katten ervaringsdeskundige geworden op het gebied van kattengedrag en heeft daarover diverse boeken met het laatst verschenen boek ‘Kattenkwaad’ over gedragsproblemen bij katten. Zij is een vaste medewerker van het kattentijdschrift ‘Majesteit’, waarvoor ze tweemaandelijks een column schrijft en tekent. Ook heeft ze een tekencursus voor lezers van dit blad ontwikkeld.

Sinds 2001 werkt Francien regelmatig voor het Duitse weekblad ‘Bild der Frau’. Ze heeft diverse stickervellen voor dat blad getekend, met onderwerpen als beertjes, elfjes, katten en paashaasjes. Er verschijnen ook regelmatig kattentekeningen van haar hand in het Engelse kattentijdschrift ‘Your Cat’. Het Deense familieweekblad ‘Hjemmet’ plaatst om de week een column met een tekening van haar katten.

Amivedi & Francien 
Francien is al jaren beschermvrouwe van de Amivedi. Stichting Amivedi is een vrijwilligers- organisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Francien verbindt zich met veel liefde aan deze stichting.
Wil je meer weten over deze stichting en hoe ook jij een steentje kan bijdragen? Klik dan hier!

Share this: